Proteklog vikenda je na Ivančici održana izborna trka za sastav hrvatske reprezentacije za 15. Svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju na duge staze, koje će se održati 24.06. u Poljskoj, u mjestu Karpacz (Karkonoski nacionalni park, na samoj granici s Češkom).

Mušku trku je pobijedio Matija Grabrovečki (AK Zabok), a svoja mjesta u reprezetaciji su izborili Igor Goričanec (AK Varaždin) i Ante Živković (AK Dubrovnik). Koliko je trka bila jaka najbolje ilustrira podatak da je četvrtoplasirani bio Nikola Špoljar, koji je već par godina unazad bio naš najbolji trkač u ovoj disciplini i tri puta državni prvak, što znači da se kvaliteta zgusnula. Samim time, to znači da nam dečki idu na svjetsko prvenstvo u vrlo dobrom sastavu.

Pobjednica ženske trke je Irena Smojver (AK Maksimir), ugodno iznenađenje obzirom da je pobijedila favorizirane Maju Urban (AK Dubrovnik) i Jelenu Brezak (AK Zabok). Njih tri će ujedno činiti hrvatski ženski tim na prvenstvu u Poljskoj.

Inače, planinsko trčanje na duge staze nam je vrlo deficitarna disciplina, imamo samo dvije trke u hrvatskom godišnjem kalendaru (Sljemenski maraton i ova trka Ivanec-Grebengrad), što ne čudi jer je vrlo neprofitabilna, obzirom da zbog teškoće staze ne mogu imati masovnost koja nosi ekonomsku isplativost. Nije zanemariv ni njezin podređeni status u odnosu na galopirajući trail, vrlo sličnu disciplinu koja puni startne liste kao od šale. Sljemenski maraton (08.07.) će ove godine biti ujedno i 6. državno prvenstvo u ovoj disciplini, te po prvi put i ekipno, osim pojedinačnog. Dosadašnji državni prvaci su bili:

2013, Samoborsko gorje: Krešimir Balaško (Aviokarte) i Veronika Jurišić (Sljeme)
2014, Crni Lug: Nikola Špoljar (Sljeme) i Veronika Jurišić (Sljeme)
2015, Delnice: Nikola Špoljar (Sljeme) i Maja Marukić (Sljeme)
2016, Našice: Krešimir Balaško (Svetice) i Veronika Jurišić (Sljeme)
2017, Ivanec: Nikola Špoljar (Sljeme) i Helena Gleđa (Dubrovnik)

Hrvatska je do sada dva puta nastupala na svjetskim prvenstvima u ovoj disciplina, oba puta kada su održavana u Sloveniji, u sklopu gorskog maratona GM4O, tj. Maratona štirih obštin u mjestu Podbrdo (2011 i 2016). Znakovito je da je ta trka isto podlegla utjecaju traila i od lani se zove „Podbrdo Trail Running Festival“. Najbolji hrvatski plasman je zabilježila Veronika 2011. godine kada je osvojila 19. mjesto.

Sljedeća izborna trka će se održati na Sljemenu 13.05., u sklopu Boroše, najstarije planinske trke u zemlji, jednog od rijetkih hrvatskih dugoprugaških natjecanja iz vremena bivše Jugoslavije. Troje prvoplasiranih na toj trci, znači po istom izbornom ključu, će predstavljati Hrvatsku na 24. prvenstvu Europe u klasičnom planinskom trčanju, koje će se po prvi put održati u Makedoniji, u njihovoj prijestolnici Skoplju. Hrvatska će se na tom natjecanju pojaviti 12. Put, a po prvi put je to bilo 2003. godine u talijanskom Trentu.

Hrvatska udruga za vanstadionsku atletiku (HUVA) ima za zadatak da se brine o trkačkim disciplinama koje se ne održavaju na stadionu. Obje pomenute planinske discipline su u laganoj defanzivi, pogotovo spram traila, direktne konkurencije, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Međutim, radi se o iznimno lijepim disciplinama i nadam se da će preživjeti trenutačnu krizu. HUVA je ove godine uvela trail-planinski kup, novost koje bi planinskom trčanju mogla dati injekciju. Na kraju godine ćemo vidjeti da li je eksperiment uspio i da li će ove, s jedne strane toliko slične i srodne, a ipak po popularnosti dijametralno različite grane atletike nastaviti skupa ili odvojeno.

Velika je stvar da su se u rad udruge, posebno u ovom projektu, uključila vrlo sposobna i poznata imena hrvatske dugoprugaške atletike, prije svih Josip Lacković, nekad veliko ime hrvatskog maratona (2:20 iz 1988), danas osvježenje u organizatorskom (Grebengrad) i trenerskom pogledu (AK Varaždin). Vrlo su rijetki trkački entuzijasti poput Lacija, koji se s istom strašću posvećuje planinskom i cestovnom trčanju, pogotovo kada se uzme u obzir njegova velika cestovna trkačka prošlost. Osim njega, tu je Alen Paliska, direktor 100 Milja Istre, koji je organizaciju jednog trkačkog iventa u Hrvatskoj digao na svjetski nivo i pokazao svima nama da se i to može na ovim prostorima. Tu dodajem i članove stručne komisije, zadužene za trail i planinsko trčanje – Gorana Lesjaka i Matiju Grabrovečkog, jednostavne legende i pobjednike koji su ostavili svoj duboki trag na sceni, i što je još najbolje od svega – koji još uvijek traju!

Za dva tjedna hrvatska reprezentacija će nastupiti na trećem svjetskom prvenstvu u trailu, u španjolskom mjestu Penyagolosa (12.05.). Na put ide poveći tim od 20-ak predstavnika, a udruga je nakon dosta peripetija uspjela zatvoriti jednu debelu financijsku konstrukciju iako je početni proračun bio apsolutna nula! Tako će najbolji hrvatski traileri po prvi put na globalno trailersko sijelo putovati besplatno, nadam se ne i zadnji put.

Dragan Janković, predsjednik stručne komisije pri HUVA i pomoćnik glavnog hrvatskog izbornika za kompletnu atletiku, zadužen za vanstadionske discipline.

Na slikama poljski nacionalni park Karkonoski, mjesto održavanja ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u planinskom trčanju na duge staze.ž